Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Illóolajok otthonra 3.

2008.01.16
 

Levendula

 

 

Mire használjuk?

Égési sérülések, rovarcsípés, bõrfertõzések, vágások, sebek, horzsolások, napozás utáni leégés, pattanás, ekcéma, bõrgyulladás, stressz, fejfájás, álmatlanság, ájulás, magas vérnyomás, görcsök, izomfájdalmak, hányinger, ízületi gyulladás, gyenge immunrendszer, asztma, légzési problémák. Elsõsorban stresszre, vágott és égési sérülésekre ajánlható.

Veszélyei

Túlzott használata álmatlanságot, nyugtalanságot okoz.

Hogyan használjuk?

Tegyünk néhány cseppet a párnánkra, mélyebb álmunk lesz. Masszázsolajba keverve csökkenti a stresszt. Égési sérülések, vágások, horzsolások hatékonyan kezelhetõk, ha egy tál langyos vízbe 68 cseppet teszünk, s az érintett bõrfelületet a vízbe mártott vattacsomóval törölgetjük. A tiszta, hígítatlan olajat is alkalmazhatjuk vattacsomóra csepegtetve, vagy a bõrön 1 cseppjét elkenve. Csillapítja a fájdalmat, a gyulladást és a viszketést, de sebes bõrfelületen a tömény olaj égetõ érzést válthat ki.

Rozmaring

 

Mire használjuk?

Fejfájás, izomláz, sportsérülések, ficam, ízületi fájdalmak, kimerültség, korpás haj, hajhullás, megfázás, köhögés, rossz vérkeringés, túlzott alkoholfogyasztás, gyomorbántalmak, alacsony vérnyomás, görcsök. Elsõsorban sportsérülések, ficamok kezelésére használják, de frissítõként is kiváló.

Veszélyei

Terhesség és epilepszia esetén kerüljük!

Hogyan használjuk?

Masszázsolajba keverve enyhíthetjük a fájó izmok, reumás fájdalmak kínjait, de hideg borogatást is készíthetünk, ha rándulás okozta fájdalmat, duzzadást kell csillapítanunk. Tegyünk 4-6 csepp olajat a hideg vízzel átitatott törülközõre, és helyezzük a sérülést szenvedett végtagra. Hajápoló termékekbe keverve eltünteti a korpát.

Szantál

 

Mire használjuk?

Napszúrás, ekcéma, horzsolások, pattanás, bõrbetegségek, torokfájás, gégegyulladás, megfázás, húgyúti problémák, száraz és berepedezett bõr, stressz, impotencia. Fõként bõrproblémákra, torokfájásra használatos.

Veszélyei

Ha közvetlenül a bõrfelület kezelésére alkalmazzuk, alaposan keverjük el a hordozóolajban vagy egyéb kozmetikai készítményekben, különben csípheti a bõrt.

Hogyan használjuk?

Szokásos bõrápoló készítményeink hatékonyságát növelhetjük, ha pár csepp szantálolajjal gazdagítjuk õket. Ekcéma kezelésére 4 cseppet tegyünk hordozóolajba, s kenjük a beteg felületre. Torokfájás esetén tegyünk 4-6 cseppet egy pohár meleg vízbe, és öblögessünk. Masszázsolajba keverve stresszoldó hatású. Néhány csepp a fürdõvízbe téve serkenti a nemi vágyat.

Teafa

 

Mire használjuk?

Bakteriális, vírusos és gombás fertõzések, megfázás, influenza, orrés homloküreggyulladás, húgyúti problémák, fertõzésekkel szemben az immunrendszer erõsítése, égési sérülés, rovarcsípés, pattanás, szemölcs, hajkorpa. Különösen jó vágási sérülések és nemi fertõzések kezelésére.

Veszélyei

Allergiát ritkán okoz, de az elõírt idõtartamnál hosszabb ideig tárolt illóolaj gyakrabban kiválthatja.

Hogyan használjuk?

Égési sérülések, rovarcsípések, illetve vágott sebek esetén cseppentsünk egy vattacsomóra és szorítsuk a sérült bõrre. Megfázás, influenza és köhögés esetén tegyünk pár cseppet inhaláló folyadékba. Ez az olaj belégzésre is kellemes, ugyanakkor rendkívül hatékony a fertõzésekkel szemben. Húgyúti fertõzések esetén adjunk 6 cseppet a fürdõvizünkhöz. Lábgomba kezelésére tegyünk 4 cseppet egy meleg lábfürdõbe, majd dörzsöljük be az érintett területet az illóolaj hordozóolajos elegyével.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.