Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Illóolajok használata

2008.01.16
 
Sokan tapasztalják, hogy egyegy aromaterápiás kezelés után nemcsak a panaszolt betegség tünetei javulnak, de hangulatuk is jobb, feldobottnak érzik magukat. Bizonyos olajok képesek befolyásolni kedvünket, élénkíteni lankadó figyelmünket.
aromaterápia

Az õsi Egyiptomi hadseregben még az egyszerû közkatona is használt illóolajokat. Csatába induláskor serkentõként rozmaring illatát lélegezte be, míg a harc után ha még módjában állt levendulát és kamillát szagolgatott, hogy kedve megnyugodjék. Szagoljuk, igyuk vagy kenjüke magunkra az illóolajokat?

Sokféle módja van az olajok alkalmazásának, ezek közül a legnépszerûbb és kétségkívül legkellemesebb a masszázs. Segítségével nemcsak az alkotóelemek jutnak a bõrön át a véráramba, hanem frissül a vérkeringés, oldódik a feszültség is.

Nélkülözhetetlen a higítás

 

Nélkülözhetetlen a hígítás A felszívódás 6-8 órát vesz igénybe, az aromaterápiás masszázs után tehát ne zuhanyozzunk le rögtön! Az illóolajok csakis erõsen hígított formában, ún. bázisolajba keverve kerülhetnek a bõrre, különben kellemetlen, égetõ érzést, bõrirritációt okoznak.

Hígításra a hidegen sajtolt, nagy tisztaságú olajok a legalkalmasabbak. Különösen ajánlott a könnyen beszerezhetõ napraforgóolaj, amely magas Evitamin tartalma miatt nagyon jó a bõrnek. Egy evõkanálnyi bázisolajba 6-8 csepp aromaterápiás olajat kever a képzett szakember, és egy kezelés alkalmával háromféle alkotóelemnél nem használ többet. Természetesen a masszázs otthon is elvégezhetõ, de mindig érdemes szakemberrel megbeszélni, mi kerüljön a bázisolajba.

Illatfürdõben

 

Az illatos fürdõ készítésekor tegyünk a fürdõvízbe 6-8 csepp olajat. Mivel az illóolajok nem elegyednek vízzel, ezért kézzel keverjük el minél alaposabban, nehogy az együtt maradó olaj csípje bõrünket. Hatását ilyenkor nem a bõrön keresztül fejti ki, hanem a hõ következtében párává alakult és belélegzett alkotóelemek jutnak be a tüdõnkön át a véráramba. Frissítõ fürdõt rozmaringvagy bazsalikomaromákkal vehetünk, este pedig fürdõ formájában majoránna, kamilla, levendula segíthet hozzá bennünket az ellazuláshoz, a felhõtlen álomhoz.

Óvatos gõzölés

 

Az inhalálás különösen köhögés, torokfájás, mellkasi megbetegedések esetén ajánlható. Töltsünk meg egy tálat meleg, de nem túl forró vízzel, és adjuk hozzá a megfelelõ olajat. Terítsünk törülközõt a fejünkre és lélegezzük be mélyen a gõzt (persze azért levegõt is vehetünk, a törülközõ alól kibújva). Gyermekeknél soha ne alkalmazzunk inhalálást, s mi magunk is legyünk rendkívül óvatosak, a felszálló gõz ugyanis komoly égési sérüléseket okozhat! Használhatunk gõzölõs inhalátort is. A megfázás tüneteinek enyhítésére eukaliptusz, szantál, fenyõ vagy teacserje nyújt enyhülést, az influenza megelõzésére eukaliptusz ajánlható.

Csillapító borogatással

 

Borogatást leginkább akkor alkalmazunk, ha az olajnak helyileg kell kifejtenie hatását (pl. bokarándulás). Mártsunk flanel anyagot az olajat tartalmazó vízbe, és helyezzük a megfelelõ testrészre. Rándulásokra hideg borogatást tegyünk, míg a menstruációs görcsöket a meleg borogatás enyhíti. Görcsoldó és fájdalomcsillapító hatásánál fogva mindkét esetben hatékony lehet a kamillaolaj.

A légfrissítõ pára

 

Tehetjük az olajokat párologtatóba is vagy használhatunk kerámiaégetõt. Az utóbbinak alsó részébe egy kis teamécses ég, az párologtatja a fent elhelyezett illékony anyagot. Frissíthetjük a levegõt egyszerû kézi permetezõvel is; cseppentsünk az olajból pár cseppet langyos vízbe, és máris permetezhetünk. A citrom és a citromfû nemcsak kellemes, friss illatot árasztanak, hanem baktériumölõ hatásúak is, ezáltal különösen jó szolgálatot tesznek influenzajárványok idején, vagy beteg ember szobájában.

És amit mellõzzünk...

 

Nem javasoljuk viszont a szájon át történõ szedést, vagy csakis gyakorlott aromaterápiás szakember felügyelete mellett. Súlyos következményei lehetnek az adagok helytelen megválasztásának, és a már említett módszerek egyébként is biztosítják a megfelelõ hatást.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.