Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Illóolajok otthonra 1.

2008.01.16

Illóolajok otthonra

 
Ha valaki elhatározza, hogy e több évszázados, ám mind a mai napig igen hatékony módszerrel, az aromaterápiával kívánja megõrizni egészségét, illetve gyógyítani már meglévõ bajait, gyakran tanácstalanul nézi a rendkívül széles, sokoldalú kínálatot.
Illóolaj

Aki már kicsit is belekóstolt az aromaterápia tudományába, valószínûleg meglepõdve tapasztalta, hogy ugyanazon betegségre egyszerre sokféle olaj alkalmazható. Melyiket is használja? Mindegyik egyformán hatékony? Melyek a legfontosabbak, amelyek jó, ha kéznél vannak?

Több mint négyszázféle illóolaj ismert, ezekbõl azonban kereskedelmi forgalomban csak kb. 40 kapható. A jól felkészült természetgyógyász 20-30, gondosan kiválasztott, sokoldalúan használható olajat tart készenlétben, aki pedig otthonát kívánja felszerelni a legszükségesebbekkel, tizenkétfélével már kezelheti illetve megelõzheti a leggyakoribb betegségeket.

Bazsalikom

 

Mire használjuk?

Mentális fáradtság, ájulás, csökkent koncentrálóképesség, migrén, hörghurut, megfázás, köhögés, asztma, emésztési rendellenességek, darázsés rovarcsípés. Elsõsorban mentális fáradtság esetén használatos.

Veszélyei

Túlzott fogyasztása lehangoltságot okozhat. A havi vérzést is megindíthatja, ezért terhesség idején kerüljük!

Hogyan használjuk?

Koncentrálóképességünk javítására csöppentsünk zsebkendõre 4-5 cseppet, s lélegezzük be. 6-8 csepp a reggeli fürdõvízben frissít, feltölt energiával. Ha rovarcsípésre használjuk, vattacsomóra cseppentve nyomjuk a csípés helyére. Megfázás, köhögés esetén helyezzünk éjszaka a fûtõtestre nedves, néhány csepp bazsalikommal is átitatott törülközõt.

Bergamott

 

Mire használjuk?

Húgyhólyagés húgycsõgyulladás, láz, herpesz, feszültség, stressz, depresszió, étvágytalanság, pattanás, bõrproblémák. (Pikkelysömör és ekcéma kezelésére is használható.) Kifejezetten hatásos húgyúti fertõzések, depresszió ellen és bõrproblémákra.

Veszélyei

Használata után kerüljük a napozást, szoláriumot, mert bõrfestékproblémákat okozhat.

Hogyan használjuk?

Hangulatjavításhoz aromalámpába vagy párologtaóba csepegtessünk 4-6 csepp olajat. 6 cseppje a reggeli fürdõvízbe téve felfrissít, feldob. Néhány csepp az arctonikba keverve segít a bõrproblémák, megszûntetésében. Pattanások megszûntetéséhez keverjünk pár cseppet egy tál melegvízbe, mártsunk bele egy összehajtogatott gézlapot, csavarjuk ki, majd helyezzük pár percre bõrünkre. Naponta többször ismételjük meg a kezelést.

Borókafenyõ

 

Mire használjuk?

Méregtelenítés, vizelethajtás, húgyúti fertõzések, menstruációs fájdalmak, ekcéma, pikkelysömör, fekélyek, sebek, cellulitisz, reumatikus fájdalmak, étvágyjavítás, másnaposság. Elsõsorban másnaposság ellen, méregtelenítésre és cellulitisz kezelésére használatos.

Veszélyei

Terhesség és veseproblémák esetén kerülendõ!

Hogyan használjuk?

6 csepp borókafenyõolaj a fürdõvízbe téve segít a szervezet méregtelenítésében és a másnaposság leküzdésében. Ekcéma és cellulitisz kezelésére hígítsunk fel 3 csepp borókafenyõés 3 csepp kamillaolajat hordozóolajban (pl. szõlõmag vagy napraforgó), és kenjük be a problémás bõrfelületet.

Borsmenta

 

Mire használjuk?

Puffadás, hasmenés, emésztési problémák, hányinger, fejfájás, megfázás, influenza, láz, ízületi gyulladás, orrés homloküreggyulladás, asztma, hörghurut, fáradtság. Különösen fejfájásra, megfázásra, influenzára javallott.

Veszélyei

Ne alkalmazzuk közvetlenül lefekvés elõtt, mert zavarhatja az alvást.

Hogyan használjuk?

Fejfájás esetén tegyünk 56 cseppet egy tál hideg vízbe, majd mártsunk bele egy zsebkendõt, csavarjunk ki, és tegyük a homlokunkra. Émelygés, hányinger leküzdésére cseppentsünk néhány cseppet zsebkendõre, s tartsuk az orrunk elé. Megfázás és influenza gyógyítására helyezzünk éjszaka a fûtõtestre nedves, néhány csepp borsmentával is átitatott törülközõt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.